Eiwitten

Eiwitten en trainen

Het is opvallend dat eiwitten steeds meer in de belangstelling komen te staan. Natuurvoedingswinkels hebben de schappen gevuld met eiwitshakes die niet alleen door krachtsporters worden gedronken. Koolhydraatarm eten en eiwitrijk eten wordt steeds populairder. Eiwitten, vetten, koolhydraten we kennen het allemaal maar wat zijn nu precies eiwitten en waarom hebben we ze nodig? Lees snel verder als je antwoordt wilt op deze vragen!

body en fit proteinerepen banner

Wat zijn eiwitten?

Net als koolhydraten en vetten zijn eiwitten een voedingsstoffen voor je lichaam. Je kunt het vergelijken met bouwstenen van je lichaam, eiwitten hebben deze functie. Proteïne is een ander woord voor eiwitten, bijna alle voeding bevat eiwitten. Eiwitten zitten in zowel plantaardige als dierlijke producten.

proteinereep eten tijdens het sporten samen

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren die je het beste kunt vergelijken met een kralenketting. Van de totaal 22 aminozuren kan het lichaam er zelf een aantal aanmaken als deze niet voldoende in het lichaam binnenkomen. Er zijn ook 9 aminozuren die het lichaam niet zelf aan kan maken, deze worden essentieel genoemd. Krijg je deze te weinig binnen via je voeding dan kun je last krijgen van haaruitval, vermoeidheid en een verstoorde hormoonhuishouding.

Ga meer bewegen en sporten

Natuurlijk is het belangrijk om goed en voldoende te bewegen. Maar soms is het moeilijk om voldoende te bewegen / sporten, dit kan bijvoorbeeld komen omdat je druk bent in je leven. Toch moet je het proberen dat kan door het volgende te doen:

  • Probeer elke dag een uur te sporten
  • Ga met de fiets naar je werk, school en / of afspraken
  • Probeer na het eten te gaan wandelen

Natuurlijk heb je ook sportoefeningen die je kan doen. Het is belangrijk om hierbij een schema te maken en elke dag wat anders te doen bijvoorbeeld :

  • Maandag = buik oefeningen
  • Dinsdag = been oefeningen
  • Woensdag = arm oefeningen
  • Donderdag = bil oefeningen
  • Vrijdag = buik oefeningen
  • Zaterdag = oefeningen voor je hele lichaam
  • Zondag = rust dag

proteïnereep eten na een workout

Trainingsschema op maat

Dit is maar een voorbeeld. Je kan zelf kiezen welk soort oefeningen je doet elke dag. Probeer het wel een beetje te verschillen, zo neem je elk plek van je lichaam mee. En vergeet niet om een warming up te doen voordat je gaat sporten. Door een warming up te doen wordt je lichaam verwarmd, hierdoor voorkom je blessures en spierpijn te krijgen. Je kunt er ook voor kiezen een gratis trainingsschema op maat te laten maken. Tegenwoordig heb je veel gratis schema’s die je online kunt vinden en dat is heel handig.

body en fit vegan banner

Doe de oefeningen rustig op jouw tempo en stop als je het niet meer aankan. Natuurlijk moet je wel doorgaan en je best doen, maar als de oefeningen te veel wordt voor je lichaam is het handig om even te stoppen. Daarom is het belangrijk om op je eigen tempo te sporten.

proteinerepen eten

Zo zie je maar dat je makkelijk kan afvallen door eigenlijk gezond te leven. Dus het is niet zo moeilijk / onmogelijk om af te vallen. Je zou ook om het overzichtelijker te maken voor jezelf een eetschema en sportschema kunnen maken, zo zie je welke oefeningen je bijvoorbeeld moet doen en wat je wel en niet kan / mag eten. Zo lang je maar je best doet hou je het wel vol !!